Blockchain = Genetwerkte intelligentie in het Internet van Vertrouwen
Een blockchain is een netwerk dat toelaat om op een veilige manier transacties uit te voeren, zonder tussenkomst van een derde partij. Het is een publiek grootboek waarin transacties op een onbetwistbare manier worden vastgelegd. Over wat blockchains concreet kunnen inhouden, bestaat discussie. Maar de consensus is toch dat ze de taak van controlerende overheden op termijn zullen kunnen overnemen.
De mogelijke voordelen van de blockchain technologie voor de publieke sector zijn veelvuldig.
Ten eerste kan een significante vorm van administratieve vereenvoudiging bereikt worden door de hertekening van administratieve processen, waarbij typisch meerdere partijen en één of meerdere tussenpersonen betrokken zijn, via het delen van informatie op de blockchain. Daar waar in huidige processen de overheid, een bank, of een andere derde partij vaak als tussenpersoon optreedt om vertrouwen tussen de partijen te bewerkstelligen, wordt de nood om andere leden van het netwerk te vertrouwen via blockchain dus omzeild. Dit laat deze actoren (“de tussenpersonen”) toe om zich nog meer te focussen op hun waardetoevoegende rol, ten dienste van hun klanten.
Daarbovenop is het mogelijk om via geïntegreerde ‘slimme contracten’ een grotere efficiëntie te bereiken. Slimme contracten kunnen gedefinieerd worden als ‘zichzelf-bekrachtigende’ stukken code die onwijzigbaar op de blockchain opgeslagen worden en dus vertrouwd kunnen worden. Bovendien wordt de registratie van transacties op de blockchain beveiligd door cryptografie en wordt de registratie bewaard bij alle verschillende leden van het netwerk. Dit maakt het in de praktijk zo goed als onmogelijk om te frauderen, of om bepaalde eerder geregistreerde transacties te verwijderen of te wijzigen.
Peter Hinssen vat het als volgt samen: ‘Blockchain zou wel eens het nieuwe Google kunnen worden. Het is internet, plus vertrouwen: het internet van vertrouwen. We zijn getuige va een historisch omslagpunt in de nog jonge geschiedenis van het internet. De opkomst van blockchain is even belangrijk als het begin van het WWW in 1995. Blockchain zal ervoor zorgen dat het internet meer gedecentraliseerd, opener en veiliger wordt, met meer respect voor privacy.”
Wil je meer informatie over dit topic en over de innovatieve toepassingemogelijkheden binnen public sector en onderwijs, neem vrijblijvend contact met:
Rudi D’Hauwers
rudi.dhauwers@thenextbigidea.be
+32 496 577 582