Niet alleen mensen zijn online, ook dingen. Denk aan machines, sieraden, auto’s, de thermostaat en de koelkast. Ze vormen samen een groot ‘internet of things’, oftewel het internet der dingen.
Het internet of things biedt oneindig veel mogelijkheden. Momenteel betekent het dat we onze smartphone vaak als afstandsbediening gebruiken.
De verwachtingen zijn echter dat het internet der dingen in de (nabije) toekomst productieprocessen zal verbeteren en dat het oplossingen kan bieden voor problemen rondom energie en milieu, criminaliteit, gezondheidszorg en onderwijs.
Enkele voorbeelden:
- Via internet kijk je de nieuwste Amerikaanse tv-series op de Smart TV
- Een horloge met GPS geeft inzicht in je persoonlijke sportieve prestaties
- Kledingproducenten volgen de retailroute van hun spijkerbroek dankzij een piepklein chipje dat ze in de jeans verstopt hebben
- Boeren gebruiken ‘smart sensors’ om hun oogst via internet te monitoren
- Meteorologen voorspellen orkanen op basis van meetstations over de hele wereld
- Autoproducenten werken aan auto’s die met behulp van sensoren zelfstandig rijden
- Een met internet verbonden thermostaat maakt het mogelijk om vanaf je vakantieadres de temperatuur thuis te regelen
Industrie 4.0
De combinatie van IoT, digitaal produceren en machine learning zal ons naar het tijdperk van de vierde industriële revolutie leiden.
De term Industrie 4.0 is vergelijkbaar met de sociale revolutie op het internet van rond 2005, het zogenaamde Web 2.0. Het internet transformeerde zich toen van een anoniem netwerk vol eenrichtingsverkeer naar een sociaal web van interactie, samenwerking en cocreatie, met Wikipedia als bekendste voorbeeld.
Industrie 4.0 wordt gezien als een minimaal even grote revolutie, alleen dan voor de wereld van fabrieken en machines. De afgelopen tweehonderd jaar maakte de industrie al drie grote sprongen mee: aan het einde van 18e eeuw brachten water- en stoomkracht vele extra paardenkrachten, eind 19e eeuw zorgden elektriciteit en massaproductie (onder meer via de lopende band) voor een enorme productiegroei, en sinds de jaren zeventig bieden elektronica en computers ongekende mogelijkheden.
Maar wat ís Industrie 4.0? In deze nieuwe industrie zijn namelijk alle onderdelen van een fabriek draadloos aangesloten op een netwerk. Machines vertellen hieraan hoeveel ze maken, wat hun status is en welke onderdelen er gaan slijten. Ook de producten praten met het systeem: via sensoren geven ze door waar ze zijn en of ze in goede staat verkeren. Bovendien kan van buitenaf aan de fabriek verteld worden hoeveel er geproduceerd moet worden, waarna de machines zich automatisch aanpassen.
De voordelen zouden enorm kunnen zijn: zo zou in gevaarlijke werkomstandigheden de gezondheid en de veiligheid van werknemers drastisch kunnen verbeterd worden. Aanvoerketens zouden veel efficiënter gestuurd kunnen worden.
Wil je meer informatie over dit topic en over de innovatieve toepassingemogelijkheden binnen public sector en onderwijs, neem vrijblijvend contact met:
Rudi D’Hauwers
rudi.dhauwers@thenextbigidea.be
+32 496 577 582