Succesvolle bedrijven en moderne overheden kijken vooruit. Niet enkel naar vandaag en morgen maar ook naar de lange termijn, naar hun Day After Tomorrow. Dat was vroeger al belangrijk, maar het wordt nog meer essentieel in deze steeds sneller evoluerende wereld.
Het boek ‘The Day After Tomorrow’ van Peter Hinssen beschrijft de businessmodellen van deze pioniers, de organisatieculturen, het talent, de mentaliteit en de technologieën die nodig zijn om ons succes in de ‘Day After Tomorrow’ zo groot mogelijk te maken. Dit is een boek dat je kijk op je eigen toekomst, die van je bedrijf en zelfs die van je kleinkinderen zal veranderen.
Peter Hinssen: “De uitdagingen zijn gigantisch, als we niets doen, zijn we gezien. Alles wat we kennen komt op de middellange termijn op losse schroeven te staan. Dat is het uitgangspunt van ‘The Day After Tomorrow’: mensen – bedrijven, overheden, onderwijs – kijken nog te vaak naar morgen met de bril van vandaag. Beter is: kijken naar wat net achter de horizon ligt en dan terugrekenen naar vandaag. Dat is de enige manier waarop we het zullen redden.”
Peter Hinssen beschrijft de businessmodellen, technologieën en culturen die succes garanderen in The Day After Tomorrow. Hij inspireert ons met de pioniers die erin geslaagd zijn om langetermijndenken in hun DNA te integreren en volledig nieuwe markten gecreëerd hebben. Hij geeft aan hoe zij daarin te werk gingen en wat we uit hun experimenten en successen kunnen leren.
Als je het volledige boek wil lezen, klik hier.
Peter Hinssen was ook te gast bij Deloitte: Peter Hinssen’s Day After Tomorrow keynote for ‘Deloitte’s Data With A View’ in The Hague
Wat met het overheidsbeleid ten aanzien van deze radicale innovatie? In de public sector in het algemeen?
De grootste angst bij alle discussies ten aanzien van de radicale innovaties die ons te wachten staan, is dat onze politieke systemen verzand zijn. Ze zijn de traagst reagerende onderdelen van onze samenleving. Het is volgens Hinssen zelfs nog veel erger: ‘we reguleren tel van industrieën en organisaties volgens ideeën, modellen en mechanismen uit het verleden in plaats van vooruit te kijken en op zoek te gaan naar wat de toekomst in petto heeft.’
De public sector is niet in staat voldoende lang vooruit te kijken, ze rennen niet eens hard genoeg om op dezelfde plek te blijven. Logisch dus dat de volgende generatie jongeren heeft afgehaakt.
Futuroloog Mark Stevenson heeft het zo geformuleerd: ‘In bijna 200 jaar zijn politici en beleidsmakers er niet in geslaagd ook maar één belangrijke innovatie te realiseren in de werking van de democratie’. Wetenschappers innoveren, kunstenaars innoveren, bedrijven innoveren, maar de politiek houdt krampachtig vast aan hetzelfde systeem van regeren, parlementen, ministeries en politieke partijen, met als gevolg de traagste vooruitgang die de mensheid ooit heeft meegemaakt. Kan men dan de dingen niet veranderen? Het heeft veel weg van het begrip ‘aangeleerde hulpeloosheid’, een algemeen bekend fenomeen in de psychologie.
Zijn er dan geen andere mogelijkheden?
Natuurlijk zijn die er wel. Hinssen stipt Singapore als beste voorbeeld aan via het initiatief ‘Smart Nation’. Het heeft grootse dingen gerealiseerd op vlak van gezondheidszorg, onderwijs, transport, mobiliteit, huisvesting, enz… Smart Nation is een hechte samenwerking tussen de overheid, bedrijven en burgers: ‘een slimme staat wordt niet opgebouwd door de overheid, maar door iedereen, burgers, bedrijven en overheidsinstanties’.
Dichter bij huis: Smart City. Een Smart City is een stad die gebruik maakt van slimme technologie en geïntegreerde data om de levenskwaliteit en comfort van zijn burger te verhogen en de stadsprocessen en diensten te optimaliseren met respect voor de economische, sociale en duurzame aspecten.
John Maynard Keynes verwoordt het als volgt: ‘Het grootste probleem is niet mensen aan nieuwe ideeën laten wennen, maar ze de oude laten vergeten”.
THE NEXT BIG IDEA volgt de diverse technologieën voor de ‘Day After Tomorrow’ op de voet en probeert die ook te vertalen naar de public sector, het onderwijs en de politiek. Deze technologieën zullen zich immers de volgende jaren exponentieel gaan ontwikkelen en de wereld op zijn kop zetten:
- Articificiële intelligentie (AI)
- Het Internet of Things (IoT)
- Blockchains en slimme contracten
- Augmented en Virtual Reality (AR en VR)
Voor meer informatie:
Rudi D’Hauwers
rudi.dhauwers@thenextbigidea.be
+32 496 577 582