
In een verrassende wending die zelfs de meest doorgewinterde Vlaamse surrealist zou doen blozen, hebben ambtenaren in Gent en Vlaanderen een nieuwe culinaire trend ontdekt: het verorberen van hun eigen kerstbomen. Terwijl de rest van ons nog worstelt met het ontcijferen van de jaarlijkse belastingaangifte, hebben onze geliefde bureaucraten besloten dat ze hun tanden liever zetten in een smakelijk stukje spar.
De trend begon toen een overijverige ambtenaar, na het lezen van een obscuur Scandinavisch (of was het toch een Nederlands) kookboek, besloot dat zijn kerstboom te mooi was om simpelweg weg te gooien. "Waarom zouden we onze bomen niet opeten?" riep hij uit tijdens een drie uur durende vergadering over de kleur van de nieuwe vuilbakken in het stadhuis. Zijn collega's, verveeld en hongerig na urenlang gebakkelei over groen versus donkergroen (en waarom niet paars?), omarmden het idee met een enthousiasme dat normaal gesproken gereserveerd is voor het invoeren van nieuwe formulieren in drievoud.
Al snel verspreidde de culinaire gekte zich als een bosbrand door de gangen van de Gentse administratie. Ambtenaren begonnen massaal recepten uit te wisselen voor sparrennaaldenboter en dennensoep. De kantine van het stadhuis werd omgedoopt tot "Het vrolijke dennenbos" en serveerde dagelijks een vijfgangenmenu, volledig bereid met ingrediënten die normaal gesproken alleen door eekhoorns en bosmieren worden geconsumeerd.
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) reageerde met ontzetting. "We zijn hier niet in Scandinavië," stamelde een woordvoerder, duidelijk overweldigd door de absurditeit van de situatie. "Onze kerstbomen zijn niet bedoeld voor consumptie. Ze zijn volgespoten met chemicaliën om ze er fris uit te laten zien in de woonkamer, niet om op te dienen als hoofdgerecht!"
Maar de ambtenaren lieten zich niet ontmoedigen. "We hebben jarenlang papier gegeten," verklaarde een senior beleidsadviseur, kauwend op een takje. "Dit is eigenlijk een verbetering."
Terwijl de situatie escaleerde, begonnen sommige burgers zich af te vragen of Gent misschien te veel ambtenaren had. "Als ze tijd hebben om kerstbomen te eten, hebben we er misschien een paar te veel," mompelde een lokale caféhouder. "Misschien kunnen we wat besparen op het aantal ambtenaren en dat geld gebruiken voor, ik weet niet, het repareren van die enorme putten in de Gentse straten die er al sinds de Middeleeuwen liggen of om het rondslingerende afval in de stad op te ruimen?"
De nieuwe en tegelijk oude burgemeester van Gent, die pas gisteren de eed kon afleggen en die geconfronteerd werd met deze kritiek, verdedigde zijn personeel vurig. "Onze ambtenaren zijn innovatief en milieubewust," beweerde hij, terwijl hij nerveus aan zijn neus frummelde. "Ze recyclen niet alleen papier, maar nu ook kerstbomen. Dat is pas echt circulaire economie!"
Ondertussen dook er in de krochten van het Gravensteen een groep zelfbenoemde 'stedelijke heksen' op, geïnspireerd door de bureaucratische brouwsels. Ze begonnen met het bereiden van duistere dennendrankjes, naar verluidt bedoeld om politici in onder te dompelen en ze "eindelijk wat gezond verstand bij te brengen". Een lokale Gargamel-imitator werd gesignaleerd terwijl hij rondsloop in het Citadelpark, op zoek naar 'smurf-waardige' ingrediënten voor zijn eigen magische mengsel.
Terwijl Gent worstelt met deze dendrologische dilemma's, kunnen we alleen maar hopen dat onze toegewijde ambtenaren snel verzadigd raken van hun bosbuffet. Tot die tijd adviseren we alle burgers om hun kerstbomen veilig op te bergen en misschien een extra slot op de deur te zetten. Je weet maar nooit wanneer een hongerige bureaucraat kan langskomen, op zoek naar een smakelijk stukje spar. Voor zover je kerstboom al niet is opgehaald door Ivago...
Reactie plaatsen
Reacties